Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Crvena linija kod novog Zakona o radu treba da bude dopunjena. Pored kolektivnih ugovora mora da se uvede novčana naknada u visini 10% od plate za svaku nedelju zakašnjenja u isplati. Tako je npr. po izraelskom pravu. Takva odredba bi eliminisala sa tržišta i iz privatizacije neozbiljne poslodavce i investitore, kojih puno ima u Srbiji. Sada za poslodavce nema sankcija ako ne isplate zaradu, a zaposleni nemaju načina da naplate zaradu ako poslodavac neće da im je plati.
 
U pregovorima sa Vladom i poslodavcima ovakav zahtev sindikata (naknada u visini 10% plate za svaku nedelju zakašnjenja u isplati zarade) ne može da bude odbijen, jer je u celosti u skladu sa novom tzv. neoliberalnom politikom za koju se vlada i poslodavci zalažu.
 
Drugo, sindikati treba da podrže inicijativu Pokreta Pariss (Pokret akcionara raddnika i sindikata Srbije) Ustavnom sudu Srbije da se Zakon o privatizaciji iz 2001 proglasi neustavnim i ujedno Vladi i Skupštini Srbije da se donese novi Zakon o privatizaciji. Bliže u tekstu "Ka novom Zakonu o privatizaciji" na ovom sajtu.